top of page
חיפוש

פעולות שיעודדו את הבייבי שלך לתקשר

  • תמונת הסופר/ת: hillagover
    hillagover
  • 16 ביולי 2023
  • זמן קריאה 3 דקות


הבייביז מתחילים לתקשר איתנו מהרגע שהם יוצאים מהבטן. יש להם מנגנון מובנה שנועד לתקשר לנו את הצרכים והרצונות שלהם, מבלי לומר מילה אחת! מיומנויות התקשורת הללו מתפתחות כאשר אנחנו מגיבות לבייביז שלנו ועונות על צרכיהם.

ככל שנתקשר יותר עם הבייביז שלנו במהלך משחק ורוטינות יומיומיות, ככה נעודד את התפתחות השפה והתקשורת שלהם. כאשר תמהלי את הפעילויות שלכם בהתלהבות, ככה תשרישי בבייבי שלך מוטיבציה לתקשורת ודיבור.


חשיפה לפעילויות משותפות ומהנות, תגרום למוח של הבייבי לפעול ולעבד, תכונה נחוצה לצורך בניית שפה ומיומנויות תקשורת. שפת הגוף שלך, המילים שלך, טון הדיבור שלך ומבנה המבעים שלך - כולם מאפיינים אשר מסייעים לבייבי שלך לתקשר ביעילות. הנה כמה פעולות שחשוב שתבצעי עם הבייבי:


1. ספרי לו את כל מה שאת עושה

כמה פעמים אמרו לי: "בשביל מה לדבר את התינוק? הוא גם ככה לא מבין כלום". אז זהו שלא! אני כאן כדי להגיד שכאשר אתם מבצעים פעילות מסויימת, ספרו לבייבי מה בדיוק קורה. כאשר אתם מבצעים את הפעולה הפשוטה הזו אתן בונות לו ביטחון שפה עצמי וגם על הדרך חוקים תחביריים. אשכרה, מבלי לשים לב. לדוגמא, כאשר אתן רוחצות את הבייבי, דברו על תחושת מגע המים: "אווו, המים חמימים ונעימים". בעצם, כאשר אתן אומרות את המילים הללו בשילוב פעולה ותחושה מקנות להן משמעות! כאשר הם יבינו את המשמעות, הם עם ידעו להשתמש זה כראוי בעצמם.


2. דברי במילים נכונות ולא בשפה מומצאת

לא משנה מה גילו של התינוק, דברי במשפטים הגיוניים והשתמשי בשפה עשירה. עזרי לילד שלך לסיים את דבריו כדי שהוא יוכל ללמוד כיצד להביע את מחשבותיו. לדוגמא, אם הבייבי שלך אמר "אני רוצה בחוץ", הגיבי לו תאמרי: "אתה רוצה לצאת החוצה".


3. עני על שאלות

מבלי שתשימי לב יגיע הרגע בו אתם מנהלים שיחה וממש שואלים שאלות ועונים האחד לשניה, אפילו אם דיבורו של הילד אינו שוטף עדין. בשביל להדגים לבייבי איך שיחה מתקיימת, שאלי את הבייבי שאלות ועני עליהן על פי תחושת הבטן שלך, נחשי מה הבייבי היה עונה ואמרי זאת בקול רם. נשמע מגוחך אבל שווה זהב.


4. קראו ספרים יחד

אני בטוחה ששמעת שוב ושוב על חשיבות הקראת ספרים לבייבי שלך. מחקרים מראים שלקריאה יש השפעה ארוכת טווח על התפתחות השפה, כישורי אוריינות ויכולות קריאה וכתיבה. העצה שלי היא לקרוא "יחד" עם הילד ולא להקריא לו, לערב אותו במידה אליה הוא מסוגל. השיתוף הזה יכלול הצבעה על תמונות או אפילו פשוט צחוק משותף. בשלב יותר מתקדם נוכל לתת לו להשלים את המילים שלנו, לדוגמא: אם הוא יודע קולות של חיות, אמרי: "ואז האריה שאג...." ותני לו להשלים.


5. בני אוצר מילים של רגשות

זה חשוב שהילד יצליח לתאר את רגשותיו. חשפי אותו למילים שונות המתארות את הרגשות השונים ובבוא העת הוא יוכל להמליל את רגשותיו וזה יקח עליו! מילים לדוגמא: שמח, עצוב, כועס, עייף, משועמם, עצבני, מתוסכל ורגוע.


דרכים נוספות לעידוד התקשורת:

  • השתמשי בבובות. למדי את הילד לך להנהן בראש הבובה לחיוב או לשלילה. עבור הילדים שלי הבובות הן גורם מכריע בהתפתחות השפה! לא סתם אני אומרת שכל בית חייב בובה. הבובות מאפשרות לילדך חוויה מהנה ובו-זמנית מאפשרות לו ללמוד מיומנויות חדשות. כאשר את מנסה ללמד את היכולת להנהן לחיוב (או לשלילה), התחילי עם שאלות שיש להן תשובה ברורה של "כן!" או "לא!". לדוגמא, "אתה רוצה גלידה?", טוב ברור שהתשובה תהיה "כן!". חזרי על הפעילות הזו מסםר פעמי והגזימי עם תנועות הראש של הבובה.

  • עזרי לילד שלך לנצל סיטואציות תקשורתיות לדיבור. כאשר את יוצאת מהקופסא ומציגה בפני הבייבי שלך סיטואציה לא הגיונית, את מעודדת אותו לתקשורת ודיבור! לדוגמא: הכניסי את תינוקך לאמבטיה ואל תמלאי את המים! נשמע מצחיק נכון?! אבל כאשר מדלגת על שלב ברוטינה ידועה, הילד ממש ירצה לתקשר איתך ולברר את המצב המוזר.

  • עשו כיף בגן השעשועים. גן השעשועים הוא הזדמנות פז להוציא את הראש מהמסך, להנות ולתקשר. זה גם זמן מעולה ללמוד מילים חדשות. חזרי על המילים שוב ושוב, תופתעי לגלות כמה מהר הילד יצעק את המילים האלו בעצמו. הנה דוגמאות למילים שתוכלי לומר כשהילד מתנדנד: לדחוף, עצור, קדימה, מהר, לאט, ווואו, גבוה, נד-נד, שוב, עוד-פעם.


רוצה ללמוד על עוד דרכים להעצמתת השפה של תינוקך? בררי איתי על מארז השפה שלי, הכולל שלל משחקים מעודדי שפה עם חוברת הדרכה על פי חתך גילאים (מתאים לגילאי 0-3 שנים). אשמח להסביר לך על המארז ולעזור לך להפיק את המיטב השפתי עם תינוקך.



 
 
 

コメント


0522647505

©2021 by הלה גובר אשוח - קלינאית תקשורת. Proudly created with Wix.com

bottom of page